ABD'de Yayılan Kuş Gribi Kümes Hayvancılığı Endüstrisini Endişelendiriyor

ABD'de Yayılan Kuş Gribi Kümes Hayvancılığı Endüstrisini Endişelendiriyor

Son haftalarda Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu yarısında son derece bulaşıcı ve ölümcül bir kuş gribi türü var, yabani kuşları ve kümes hayvanlarını öldürüyor ve kontrolsüz bir salgının bir endüstri için felaket olabileceğine dair korkuları artırıyor. yedi yıl önce benzer bir virüs tarafından harap edildi.

Ocak ayının başlarından bu yana, kuzeydoğu Kanada'da tavukları öldürmeye başladığından beri, virüs Florida'dan Maine'e göçmen su kuşlarında tespit edildi ve Virginia ve New York'ta arka bahçe tavuklarına bulaştı ve Kentucky ve Indiana'da binlerce hindiyi hasta ederek kitlelere yol açtı.

23 Şubat Çarşamba günü, federal yetkililer, son derece patojenik kuş gribi olarak adlandırılan virüsün, ülkenin en büyük kümes hayvanı çiftliklerinden birine ev sahipliği yapan Delmarva Yarımadası'ndaki bir Delaware ticari tavuk çiftliğinde bulunduğunu duyurdu.

Uzmanlar, kışın beslenme alanlarından dönen yabani kuşların, büyük olasılıkla kontamine dışkılar yoluyla virüsü yaydıklarından şüpheleniyorlar. İlkbahar göçünün zirveye ulaşmasına daha haftalar varken, çoğu kişi en kötüsünün henüz gelmediğinden korkuyor.

Pittsburgh'da virüslerin genetik evrimini inceleyen ve salgının ülke çapında yayılmasını izleyen bir biyokimyacı olan Dr. "Bence tarihi enfeksiyon seviyelerini görebiliriz."

2014-15 salgını, ülke tarihindeki en yıkıcı olarak kabul ediliyor. Federal hükümet çiftçileri kayıp sürüler için tazmin etmesine rağmen, kümes hayvanları ve yumurta fiyatlarını hızla artırdı ve sektöre 3 milyar ABD Dolarından (4,07 milyar ABD Doları) fazlaya mal oldu.

Sonunda, büyük çoğunluğu Iowa ve Minnesota'da olmak üzere yaklaşık 50 milyon kuş virüs tarafından öldürüldü veya yayılmasını önlemek için yok edildi.

Federal yetkililer, kümes hayvanı yetiştiricilerini hasta veya ölmekte olan kuşları bildirmeye ve çiftliklerinin yabani kuşlar ile evcil hayvanlar arasındaki teması önlemeyi de içeren biyogüvenlik önlemlerini sıkılaştırmaya çağırıyor.

Tarım Bakanlığı Hayvan ve Bitki Sağlığı Denetleme Servisi sözcüsü Bay Mike Stepien bir e-postada, "Kuş gribinin halk sağlığı için bir risk olarak görülmediğini ve bunun bir gıda güvenliği riski olmadığını belirtmek önemlidir." Dedi.

İnsanlar için tehlike düşük olmasına rağmen, bilim adamları, 2003'ten bu yana çoğunlukla enfekte kümes hayvanları ile çalışmış olan yüzlerce insanı enfekte eden bir Asya türüyle yakından ilişkili olan Avrasya H5N1 virüsüne yakından bakıyorlar.

Bu virüs insanlar arasında verimli bir şekilde yayılmaz, ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre yüzde 60 ölüm oranıyla son derece ölümcül.

Amerika Birleşik Devletleri'ne yayılan gerginlik insanlara sıçramadı, ancak virüs uzmanları ve halk sağlığı araştırmacıları, kuşlar arasında artan enfeksiyonların endişe verici olduğunu çünkü virüsün insanları daha bulaşıcı hale getirecek şekillerde mutasyona uğrama olasılığını artırdığını söylüyor.

Virüs ayrıca Asya, Orta Doğu ve Avrupa'dan da geçiyor. Son haftalarda 29 Avrupa ülkesinde 300 salgın rapor edildi. İsrail'de bir doğa rezervinde çıkan salgın binlerce turnanın ölümüne neden oldu.


Şu anda özellikle Indiana ve Kentucky'deki hindi çiftçileri endişeli.

Son iki hafta içinde, bu eyaletlerdeki birkaç çiftlik, yetkililerin, hayatlarını büyük barakalara tıkılmış olarak geçiren kuşlar arasında virüsü keşfetmesinin ardından kapatıldı. Çiftçiler, ilk enfeksiyondan saatler sonra hayvanların ölmesiyle, virüsün ne kadar etkili bir şekilde öldürdüğü karşısında hayrete düştüklerini söylüyorlar.

Indiana'da eyalet yetkilileri hızlı hareket ederek 100.000'den fazla kuşa ötenazi uyguladılar ve etkilenen çiftliklerin çevresine 9,6 km'lik bir kordon çektiler - bu, ihracatın durdurulduğu ve kuşların günlük olarak test edildiği bir koruma alanı.

ABD Kümes Hayvanları ve Yumurta Derneği'nden bir veteriner olan Dr Denise Heard, "Herkes son derece tetikte ve mümkün olduğunca hazırlıklı olmaya çalışıyor çünkü hepimiz 2014 ve 2015'teki yıkımı hatırlıyoruz" dedi.


Ancak aşırı uyanıklığın sınırları vardır, özellikle de tek bir karasinek bacağındaki bir ahıra sızabilen mikroskobik bir patojene karşı.

Giderek artan sayıda bilim insanı için asıl tehdit, devasa kapalı hangarlarda binlerce insan tarafından paketlenmiş genetik olarak özdeş canlılara dayanan, ülkenin sanayileşmiş et ve süt ürünleri üretim sistemidir.

Her yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilen ve kesilen 9 milyar tavuğun neredeyse tamamı, soylarının izini, hızlı büyüme ve dolgun göğüsleri desteklemek için manipüle edilmiş bir avuç ırka kadar takip edebilir. Kuşlar ayrıca hastalık salgınlarına karşı son derece savunmasızdır.

Halk sağlığı veterineri Dr Hansen, "Hepsinin bağışıklık sistemi aynı veya bağışıklık sistemi yok, bu yüzden bir virüs bir ahıra girdiğinde orman yangını gibi yayılacak" dedi.

Bay Andrew deCoriolis, Far'ın genel müdürü Sürdürülebilir bir tarım savunuculuğu grubu olan m Forward, genetik çeşitlilik eksikliğinin yalnızca ülkenin gıda arzı için bir tehdit olmadığını; aynı zamanda halk sağlığı için potansiyel bir tehdittir.

CDC'nin insan sağlığı için "özel endişe" olarak tanımladığı yeni influenza virüsünün 22 suşunun yarısından fazlasının kuş gribi virüsleri olduğunu söyledi. ikisi endüstriyel kümes hayvanı çiftliklerinde ortaya çıkmıştı.

Sektörün biyogüvenlik ve enfeksiyon önleme konusundaki vurgusunun, Amerika Birleşik Devletleri'nde et ve yumurta üretiminin temelden yeniden düşünülmesini gerektiren daha büyük, daha zorlu bir konuyu gizlediğini söyledi.

"Fabrika çiftliklerinin, çevreden kaynaklanan enfeksiyonları nasıl önleyebileceklerini sormak yerine, şimdi nasıl çerçevelediklerini sormak yerine, fabrika çiftliklerinden kaynaklanan enfeksiyonları nasıl önleyebileceklerini sormalıyız" dedi. "Bu koşullarda daha fazla hayvan yetiştirmeye devam edersek, tam olarak aldığımız sonucu beklemeliyiz çünkü sistem böyle kurulmuş."