BM İklim Raporunda Acil ve Sert Eylem Çağrısı

BM İklim Raporunda Acil ve Sert Eylem Çağrısı

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, insanlığın iklim değişikliğinin etkilerini sınırlamak için yeterince çaba göstermediği konusunda uyardı. IPCC, dünya nüfusunun neredeyse yarısının, giderek artan tehlikeli iklim etkilerine karşı zaten savunmasız olduğunu kaydetti.

IPCC, raporu aracılığıyla büyük ölçekte sert eylem çağrısında bulundu. Gelecekteki yiyecek ve tatlı su kaynaklarını sağlamak için gezegenin üçte biri ile yarısı arasında bir kısmın korunması gerekiyor. Kıyı şehirlerinin insanları fırtınalardan ve yükselen denizlerden korumak için planlara ihtiyacı var. Ve dahası.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres raporun yayınlanmasıyla birlikte "Uyum hayat kurtarır" dedi. "İklim etkileri kötüleştikçe - ve olacak - hayatta kalmak için yatırımları büyütmek şart olacak... Gecikme ölüm demektir."

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) bir serisinin en sonuncusu olan 3.675 sayfalık rapor, iklim bilimi konusundaki küresel fikir birliğini detaylandırıyor. Ancak bu rapor, doğanın ve toplumların nasıl etkilendiğine ve uyum sağlamak için neler yapabileceklerine odaklanmaktadır.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali raporun yayınlanmasını gölgede bıraktı ve bir hükümet temsilcisi yaklaşık 200 ülke tarafından nihai onayına katılmış olmasına rağmen, tek Ukraynalı yazarı sığınmak için işlemleri terk etmeye zorladı.

İngiliz, İspanyol ve Mısırlı yetkililer raporun bir eylem çağrısı olduğunu söyledi. ABD İklim Elçisi John Kerry, iklim değişikliğine uyum sağlamak için çok az şey yapıldığından yakındı ve raporun bir "eylem planı" sunduğunu söyledi.

Kerry yaptığı açıklamada, "İnkar ve gecikme strateji değil, felaket reçetesidir." Dedi.

ZOR SEÇENEKLER

Rapor, neredeyse her konuda, iklim değişikliğinin dünyayı bilim adamlarının tahmin ettiğinden çok daha hızlı etkilediğini açıkça ortaya koyuyor. Bu arada ülkeler, yükselmeye devam eden gezegeni ısıtan karbon emisyonlarını dizginlemeyi başaramadı.

Guterres Pazartesi günü bir video adresinde, "Kontrol edilmeyen karbon kirliliği, dünyanın en savunmasız insanlarını yok olmaya zorluyor." Dedi. "Gerçekler yadsınamaz. Liderliğin bu şekilde terk edilmesi suçtur."

Raporda, hükümetlerin kontrolden çıkmış küresel ısınmayı önlemek için emisyonlarını büyük ölçüde azaltmaları gerekse de, daha sıcak bir dünyanın koşullarına uyum sağlayarak acıları sınırlamaya da çalışabilecekleri belirtiliyor.

Bu, yeni teknolojileri ve kurumsal desteği finanse etmek için çok para gerektirecek. Şehirler, insanlara sıcak hava dalgaları yoluyla yardımcı olmak için soğutma alanlarına yatırım yapabilir. Kıyı toplulukları yeni altyapıya ihtiyaç duyabilir veya tamamen taşınmaya ihtiyaç duyabilir.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nde bir rapor inceleme editörü olan Zinta Zommers, "İhtiyacımız olan dönüşümün ölçeği insanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş" dedi.