Brezilya Turizm Sektörü Pandemi Küllerinden Yeniden Doğmaya Çalışıyor

Brezilya Turizm Sektörü Pandemi Küllerinden Yeniden Doğmaya Çalışıyor

Omicron varyantı tarafından ertelenen ışıltılı geçit törenleri, yükselen şamandıralar ve boğucu samba ile Brezilya bu yıl çok fazla karnaval olmadan bir karnaval haftası geçirecek - zaten pandemi tarafından hırpalanmış bir turizm endüstrisi için kötü haber.

Covid-19'un olmadığı bir dünyada, bu, 2020'de 2,1 milyondan fazla turist tufanının ücretsiz sokak partileri ve tüm gece süren muhteşem geçit törenleri için Rio de Janeiro'ya akın ettiği hafta olurdu. .

Bunun yerine, endüstri uzmanları Rio ve diğer turistik yerlerin nispeten düşük anahtarlı olduğunu ve daha az sayıda ziyaretçinin - özellikle Brezilyalılar'ın yurt içinde seyahat ettiğini tahmin ediyor.

Bu, 2020'de neredeyse çöküşten yeni yeni çıkmaya başlayan bir turizm endüstrisinin ıstırabına katkıda bulunuyor.

Otel ve restoran federasyonu FBHA başkanı Alexandre Sampaio, turizm endüstrisinin gelirlerinin 2020'de yüzde 35 düştüğünü gösteren resmi rakamlara atıfta bulunarak, "Çok travmatik oldu" dedi.

Sektör, 2021'de yalnızca kısmen toparlandı ve yüzde 20 civarında büyüdü.

Karnaval haftasında Rio'da aşı ve maske gereksinimleriyle yüzde 70 kapasiteyle sınırlı konserler, partiler ve balolar olmaya devam edecek.

Ancak omicron yetkilileri, üst üste ikinci yıl için karnaval sokak partilerini iptal etmeye ve ünlü samba okulu geçit töreni yarışmasını Nisan ayına kadar ertelemeye yönlendirdi.

Ulusal Mal, Hizmet ve Turizm Ticareti Konfederasyonu'nda (CNC) bir ekonomist olan Fabio Bentes, "Yeniden planlanan geçit törenlerinden bazı gelirler göreceğiz", "ancak pandemi öncesi seviyelere yaklaşmayacak" dedi.

Bentes, karnaval haftası gelirlerinin pandemi öncesi seviyelerin üçte bir altında olacağını tahmin ediyor.

Araştırması, pandemi öncesinde Brezilya ekonomisinin yüzde 7,7'sini oluşturan - 2019'da doğrudan ve dolaylı gelirlerde 551,5 milyar real (110 milyar dolar) olan turizm endüstrisinin son iki yılda 94,1 milyar dolar ve 340.000'den fazla kayıp olduğunu gösteriyor. Meslekler.

Yolculuğun Çağrısı

Brezilya, Amazon yağmur ormanları, Pantanal sulak alanları, renkli sömürge başkenti Salvador, Iguacu'nun nefes kesici şelaleleri ve Rio ve karnaval bir yana, görülmesi gereken diğer sayısız yeri ile birçok insan için yapılacaklar listesindeki bir destinasyondur.

Ancak ülke, yaklaşık 650.000 ölümle pandemi tarafından sert bir şekilde vuruldu - yalnızca ABD'den sonra ikinci.

Rakamlar, nüfusun yüzde 70'inden fazlasının şimdi tam olarak aşılanmış olmasıyla arttı.

Ancak ziyaretçiler geri dönmekte yavaş kaldı.

Flavio Miranda, Rio'nun ikonik Kurtarıcı İsa heykelinin şehrin üzerinde kollarını açtığı Corcovado dağının eteğinde iş için bekliyor.

Yakındaki bir faveladan 52 yaşında bir sürücü olan Miranda, şehrin turistik yerlerine turlar satıyor.

Salgın geldiğinde sekiz ayını işsiz geçirdi ve dört kişilik ailesini beslemek için gıda yardımlarına güvendi.

AFP'ye verdiği demeçte, turistler "geri dönüyor, ancak yavaş" dedi ve gelirinin yaklaşık yüzde 80 azaldığını söyledi.

"Burası eskiden turistlerle dolup taşıyordu. Şimdi ise neredeyse hiç yok."

Yakınlarda, Portekiz'den tatilde olan 27 yaşındaki bir mühendis olan Miguel Viana, heykeli ziyarete gidiyordu.

"Yolculuğun çağrısı pandemiden daha güçlüydü" dedi gülerek.

Ama o birkaç kişiden biri. Sampaio, uluslararası turist sayısının pandemi öncesi seviyelerin sadece yüzde beş ila yedisinde kaldığını tahmin ediyor.

Yerel turizm

Uzmanlar, yabancı turistlerdeki düşüşün, yurt içinde seyahat eden ve yurtdışına uçmaktan çekinen daha fazla Brezilyalı tarafından kısmen dengelendiğini söylüyor.

Goiania'nın merkezinde tatil yapan 40 yaşındaki memur Maria Augusta Rosa, "Eskiden yurtdışına seyahat ediyorduk. Ama o kadar uzun zamandır izoleydik ki, tekrar seyahat etmeye başlamak istedik. Bu yüzden Brezilya ile başlamaya karar verdik" dedi. Rio.

Uzmanlar, Brezilya'nın turizm sektörü için yalnızca 2023'te tam bir toparlanma öngörüyor - bu arada daha fazla tatsız sürpriz olmazsa.

"Amazon'un başkenti" Manaus'ta, yağmur ormanları kulübeleri ve nehir gezilerinde uzmanlaşmış bir Fransız tur operatörü Remy Harbonnier, şirketi Heliconia'daki müşteri ve gelir rakamlarının pandemi öncesi seviyelerin yaklaşık yüzde 80 altında kaldığını söyledi.

Bunu bu yıl yüzde 50'ye düşürmeyi umuyor, diyor.

Ama bu olaylara bağlı olacaktır.

"Şimdi Ukrayna'daki durum hakkında endişeliyiz. Bu biraz korkutucu" dedi.

"Biz sadece kendimize söylemeye çalışıyoruz, iki yıllık Covid'i atlattık, Avrupa'da bir silahlı çatışmayı atlatacağız."