Cilt Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Cilt Kanserini Anlamanın Yolları!

Cilt Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Cilt Kanserini Anlamanın Yolları!

Tüm kanserlerin içinde en yaygın olarak görülen deri kanseri, hücrelerin kontrolsüz şekilde bölünüp çoğalması sonucu oluşur.

Tüm kanserlerin içinde en yaygın olarak görülen deri kanseri, hücrelerin kontrolsüz şekilde bölünüp çoğalması sonucu oluşur. Uzmanların sıkça uyardığı bu kanser türünde dikkat edilmesi gerekenlerden biri ve en önemlisi vücutta her geçen gün büyüyen benlerdir. Peki cilt kanserinin belirtileri nelerdir? Hangi benler kanser belirtisi olabilir? İşte tüm bu soruların cevabı!

5b4a09cd5379ff23b467418e.jpg

Cilt (deri) kanseri veya diğer bir ismiyle Melanom, melanosit adı verilen hücrelerdir. Melanositler, deriye rengini veren ve bronzlaşmayı sağlayan melanin pigmenti üretirler. Melanoö, melanositlerin anormalleşerek aşırı, kontrolsüz çoğalması sonucu oluşur ve başka organlara yayılabilir. Son 30 yıl da #7 oranda artış göstermiş olan kanser türü, ABD’de her yıl 1 Milyon vaka görülürken ülkemizde her 100 bin erkekte 1,9 her 100.000 kadın da ise 1.3 görülme sıklığına sahip. Cilt kanserine yakalananların ölüm oranı da çok fazladır. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi cilt kanserinin tedavisi için de erken teşhis oldukça önem taşır. Dolayısıyla ciltte meydana gelen kanserin belirtilerini erken fark etmek ve doğru değerlendirmek çok önemlidir. Bu sebeple uzmanlar güneşlenmenin beraberinde getireceği hastalıkları önlemek için bazı öneriler de bulundu.

Açık ten, kızıl saç ve çilli insanların cilt kanseri gelişmesi açısından çok fazla risk altında olanlardır.

Yaz aylarında bronzlaşmak için güneş de aşırı durulmasıyla ciddi hastalıklara yol açabilir.

CİLT KANSERİNİN BELİRTİLERİ

l Yaraların iyileşmemesi, geç iyileşmesi

l Kırmızılık ya da sınırının ötesinde bir şişlik

l Pigmentlerin lekenin dışına taşıp etrafındaki deriye yayılması

l Hassasiyetin artması, hassasiyet veya ağrı, kaşıntı

l Benin yüzeyinin değişmesi, kanaması, tümsekleşmesi, nodul ya da yumru şeklinde görünmesi

Normal benle melanom arasındaki farklı ayırt etmek bazen zor olur. Bu durum da doğru olan en kısa zamanda bir uzman dermatoloğa başvurmaktır.

30 yaşından daha önce solaryum kullanımı da cilt kanserinin artmasına sebep olabiliyor. Günümüzde bronzlaşmak ve bronz görünmek isteyenler uzun süre öğle güneşinin altında ya da solaryum da duruyor. Uzun bir süre doğrudan güneş ışığına maruz kalmak da cilt kanseri gelişmesinin riskini artıran etmendir. Güneş yanığına neden olan hücre DNA sına direkt zarar verebilen ana ışındır.

CİLT KANSERİNİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Cilt kanserinin tedavisi için temel tedavi yöntemi cerrahidir. Bununla beraber tek başına veya bir arada uygulanabilen, immunoterapi, kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları tercih edilebilir. Tedavinin yöntemi kanser evresine, tümörlü lezyonların özelliklerine ve hastanın taşıdığı riskin unsuruna göre belirlenir.

EVRE 0 durumundaki cilt kanseri için uygulanabilecek tek tedabi yöntemi, lezyonun cerrahi operasyon ile çıkarılmasıdır. Hastaya lokal anestezi uygulanır. Ardından tümörlü doku hem altından hem etrafından ½ cm genişliğinde normal dokuyla çıkartılır.

cilt-kanserinde-erken-tedavi-icin-bilinmesi-gerekenler-20180809101511.jpg

EVRE 1-2 melanomda kanser lenf bezleri yayılım göstermemiştir. Bu durumda cerrahi girişimle tümörlü melanom dokusu tamamen alınır ve yayılımın gözlenmediğinden emin olmak adına lenf bezlerinden biyopsi alınmaktadır.

EVRE 3 cilt kanserine lenf bezlerine yayılım göstermiş olan ileri derecede kanser çeşididir. Bu durum da etkili tedavinin sağlanabilmesi için hem lenf bezlerinin hem de cilt lezyonunun cerrahi operasyon ile tamamen çıkarılması gerekmektedir.