Çok kullanıyoruz ama işte Netflix kullanmayı bırakmak için 6 neden!

Çok kullanıyoruz ama işte Netflix kullanmayı bırakmak için 6 neden!

Popüler platformlar arasında ilk sıralarda yer alan Netflix şimdilerde hayatımızın en önemli parçalarından biri. Peki Netflix neden abone kaybetmeye başladı? Bazı nedenler sıralandı

Netflix platformunun canını sıkacak ama gerçeklerden oluşan kapsamlı bir analiz...

Günümüzde televizyonların yerini artık Netflix almış durumda. Eskiden yapım şirketleri ve oyuncular televizyonlarda yer almak için sıraya girerlerdi. Artık herkes Netflix platformunda yer almak için uğraş veriyorlar.

Çok sayıda yapım şirketi ellerindeki projeyi Netflix'e satmak için uğraşırken çok sayıda ajansta oyuncularını Netflix platformuna sokabilmek için yoğun bir mücadele içerisindeler.

Özellikle 2020 yılı içerisinde Netflix platformu dünya genelinde büyük bir sıçrama elde etmişti. 2022 içerisinde ise Netflix platformu abone kaybetmeye başladı.

Bu durumu gazeteci Sadık Şimşek yapmış olduğu bir açıklamayla değerlendirmişti. Şimşek'in yorumuna göre pandemi başlangıcında insanlar eve kapandığı için yapacak bir şey yoktu ve Netflix abone patlaması yaşadı. Şimdilerde ise hayat tamamen normale döndüğü için Netflix abone kaybetmeye başladı yorumunda bulunmuştu. Şimşek'in bu yorumuna katılanlar var elbette.

Ancak Netflix'in abone kaybetmeye başlamasıyla ilgili çok daha kapsamlı bir analiz yayınlandı. Haberi yayınlayan isim shiftdelete.net sitesinden Tunahan Karakış'tı. Tunahan Karakış yayınlamış olduğu özel haberde Netflix kullanmayı bırakmak için 6 neden sıraladı.

İşte Tunahan Karakış imzalı haberde yer alan Netflix kullanmayı bırakmak için sıralanmış olan 6 neden

Sınırlı bölgesel içerikler


Haberimize geçmeden önce belirtmekte yarar var ki bu nedenlerin bir çoğu diğer platformlar için de geçerli olup, sırasıyla hepsine ait içerikler yapılacaktır. İçeriğimiz kötülemek amaçlı bir karşı reklam çalışması değildir.

Son yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki Netflix kullanıcıları, platformun ABD’deki üyelerine sunduğu içeriğin yalnızca yüzde 10‘luk bir kısmına erişebiliyor. Bu nedenle kullanıcılar film, dizi ve TV şovlarının büyük bir kısmını izleyemiyor.

VPN gibi yöntemlerle diğer ülkelerin Netflix içeriklerini izlenmeye çalışılsa da Türkçe dil desteğinin olmaması nedeniyle başarılı olunamıyor.

Lisans anlaşmaları


Netflix orijinal yapımlarını yerli yabancı demeden sıklıkla takip ediyoruz. Ancak platformun bünyesindeki diğer dizi, film, TV şovları ve belgeseller ne durumda? Şunu belirtmeliyiz ki Netflix’in lisans anlaşmaları aboneleri pek de memnun etmiyor. Örneğin ABC veya CBS gibi TV ağlarında yayınlanan bir yapım, lisans anlaşması kapsamında Netflix’e çok uzun zaman sonra geliyor.

Söz konusu TV ağlarında yayınlanan bir içerik, genellikle bir yıl sonra platformun kütüphanesine ekleniyor. Bu da her ay belirli bir abonelik ücreti ödeyerek kaliteli bir hizmet almak isteyen kullanıcıların istemeyeceği bir şey.

Abonelik ücretleri


Netflix, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada abonelik ücretlerine zam yaptığını duyurdu. Son değişiklikle birlikte hizmetin paket fiyatları yüzde 40 oranında arttı. Öte yandan hesap paylaşımını yakında ücretli hale getirmek için çalışmalara başladı. 2022’nin ilk çeyreğinde yaklaşık 200 bin abone kaybeden platformun bir sonraki mali çeyrekte 2 milyon abone kaybı yaşaması muhtemel.

Temel Plan: Aylık 37,99 TL – Tek cihaz, 480p Çözünürlük
Standart Plan: Aylık 57,99 TL – İki cihaz, 1080p Çözünürlük
Özel Plan: Aylık 77,99 TL – Dört cihaz, 4K + HDR Çözünürlük


Hiçbir şeye sahip değilsiniz


Netflix’e aylık abonelik ücretini ödeseniz de aslında hiçbir şeye sahip değilsiniz. Burada dijitalleşme karşıtı bir düşünce söz konusu değil. Aksi şekilde içeriklerin her an platformun kütüphanesinden kaldırılma ihtimali var.

Bu nedenle Netflix’i sevdiğiniz bir dizi/film için kullanıyorsanız, elinizi çabuk tutmanızı öneririz. Zira takip ettiğiniz o içerik, bir gece ansızın kaldırılabilir.

İnternet gereksinimleri


Netflix gibi internet tabanlı uygulamaların en handikaplarından biri de video kalitesi diyebiliriz. Zira buradan alacağınız hizmetin kalitesi, internetinizle doğru orantılıdır. Yani internetiniz kesilirse Netflix, ödediğiniz ücretlerle birlikte yok olup gider. Aynı zamanda ağınıza bağlanan başka kişiler varsa, bant genişliğini artırarak internet hızınızı düşürür.

Unutmayın ki Netflix, internet bağlantınızın hızına göre video kalitesini otomatik olarak ayarlıyor. Bir nebze olsun vakit geçireyim diye açtığınız Netflix, internet bağlantınızın kötü olması nedeniyle sizlere kabus dolu anlar yaşatabilir.

Veri tüketimi


Konuyu internet bağlantısından açmışken, bir de Netflix’in ne kadar internet tükettiğine göz atalım. Bu gibi platformlarda video kalitesine bağlı olarak tüketilen internet miktarı da doğru orantılı olacak artacaktır. Bu nedenle özellikle interneti sınırlı olan aboneler için pek de doğru bir tercih değil.

Netflix’in bir saatte tükettiği veri miktarı ise şöyle;

Düşük: Temel video kalitesi, saatte maksimum 0,3 GB
Orta: Standart video kalitesi, saatte maksimum 0,7 GB
Yüksek: En iyi video kalitesi
Standart Çözünürlük: Maksimum 1 GB
Yüksek Çözünürlük: Maksimum 3 GB
Ultra Yüksek Çözünürlük (4K): Maksimum 7 GB
Otomatik: İnternet bağlantı hızınıza bağlı olarak mümkün olan en yüksek kaliteyi vermek için otomatik olarak ayarlanır.

İlgili Haberler