Hindistan'ın Singapur'a İhracatı 2021'de Yüzde 31 Arttı

Hindistan'ın Singapur'a İhracatı 2021'de Yüzde 31 Arttı

Hindistan, Güney Asya ülkesinin Singapur'a ihracatının da artmasıyla birlikte ihracatta bir sıçrama görüyor ve 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 31 arttı.

Bitüm de dahil olmak üzere petrol ürünleri ile özellikle Singapur'a mücevher ve mücevher ihracatında, ticaret uzmanlarının kısmen Covid-19 pandemisinin neden olduğu kesintilerden sonra bastırılan talepten kaynaklandığına inandığı bir artış görüldü.

"Mücevher ve mücevher gibi yükselen şeylere bakarsanız, açıkça bastırılmış talep ve petrol ürünleri de bir şekilde toparlanıyor. Yine de bekleyip ne olacağını izlememiz gerekecek. Jawaharlal Nehru Üniversitesi'nden bir ticaret uzmanı olan Prof Biswajit Dhar, "2022'de" dedi.

Hindistan'ın Singapur'a mücevher ve mücevher ihracatı 2020'de 282 milyon ABD dolarından (382 milyon ABD doları) 2021'de yüzde 133 artışla 658 milyon ABD dolarına yükseldi.

Hindistan Ticaret Bakanlığı rakamlarına göre, toplam ihracat Nisan 2019'da 6,9 milyar ABD dolarından 2020'de 6,3 milyar ABD dolarına düştü ve ardından 2021'de aynı dönem için 8,2 milyar ABD dolarına yükseldi.

"Ne olacağını bilmiyoruz. Ancak ihracat, yetersiz iç talebi kapatıyor. Bu hiç de kötü bir şey değil. İç talep hala dengelenmekten biraz uzakta olduğu için ticaret büyümenin motoru haline geldi." Prof Dhar ekledi.

Uluslararası Para Fonu'na göre, Hindistan bu yıl dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olmaya hazırlanıyor. Yine de, ekonominin önemli bir itici gücü olan tüketim, 2020'de 21 günlük sıkı bir sokağa çıkma yasağının ve iki pandemi dalgasının neden olduğu çalkantıların bir sonucu olarak durgunlaştı.

Bu senaryoda ihracat, ekonomide tek bir parlak nokta olarak ortaya çıkmıştır.

Standard Chartered Bank Hindistan ve Güney Asya ticaret ve işletme sermayesi başkanı Gaurav Bhatnagar, araştırmalarının Hindistan'ın Singapur'a ihracatının önümüzdeki yıllarda belirli sektörlerde artmaya devam edeceğini gösterdiğini söyledi.

Singapur'un BT hizmetleri dışında kimyasallar gibi ürünlerin ihracatı dışında hassas mühendisliğe yatırım yapmasıyla büyümenin mühendislik ihracatında gerçekleşeceğini kaydetti.

"Hindistan BT hizmetlerinde güçlü ve Singapur'un 'Akıllı Ulus' stratejisi kapsamında çoğu işletme dijitalleşiyor. Bu, Hindistan BT endüstrisi için büyük bir fırsat yaratıyor... Bunlar, Hindistan'da istihdam yaratacak gelecek vadeden büyük sektörler." dedi

"Çeşitli Asya ülkelerindeki güçlü talebin ardından ihracat hızlanıyor. Bu, Covid-19'daki toparlanma nedeniyle bir kerelik bir ihracat büyümesi değil. Büyüme şekli olması gerektiği gibi."

Genel ihracat arttı. Hindistan'ın Nisan ve Aralık 2021 arasındaki toplam ihracatı, yıllık %49.7 artışla 301.4 milyar ABD Dolarına ulaştı.

"Hindistan'ın ihracatı 21-22 MY'de güçlü bir büyüme gösteriyor. Bu, iç tüketim talebinin henüz pandemi öncesi seviyelere dönmediği bir zamanda ekonominin genel büyümesi için iyiye işaret ediyor. İhracattaki güçlü büyümenin de daha fazla yurt içi gelir yaratması bekleniyor. Singapur Ulusal Üniversitesi Güney Asya Araştırmaları Enstitüsü'nde kıdemli araştırma görevlisi ve araştırma lideri (ticaret ve ekonomi) olan Dr Amitendu Palit.

İktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nin uzun süredir destekçisi olan küçük tüccarların yurt içi muhalefetine rağmen, hükümetin serbest ticaret anlaşmaları (STA) konusundaki konumunu yeniden düşünmesi için ihracatı zorlamak önemli bir faktör oldu. Hükümet, bir grup ülke ile STA'larda hızlı hareket ediyor ve geçen hafta Birleşik Arap Emirlikleri ile müzakereleri sonuçlandırdı.

Prof Dhar, "İhracatın artması, erken bir kuş olmanın avantajlarından yararlanabileceğiniz anlamına gelir ve bu alanı zaten işgal etmek ileriye dönük olarak iyi bir işaret olabilir" dedi.

Ancak ihracatın da hükümet gözetimi gerektireceğini kaydetti.

"Hükümetin ivmenin devam ettiğini ve ulaştığımız yerden düşmediğini görmek için proaktif olması gerekecek. Tüm büyüme alanlarını belirlemeleri ve ivmenin korunmasını sağlamaları gerekiyor."