Londra Menkul Kıymetler Borsası, Rusya ile Bağlantısı Olan 27 Şirketin Ticaretini Askıya Aldı

Londra Menkul Kıymetler Borsası, Rusya ile Bağlantısı Olan 27 Şirketin Ticaretini Askıya Aldı

Londra Menkul Kıymetler Borsası, Rusya'ya karşı ekonomik vidaları sıkıştırmak için potansiyel bir hamle olarak, Rusya ile güçlü bağları olan 27 şirketin ticaretini askıya aldı. Bu şirketler Gazprom ve Sberbank'ı içerir. Gazprom, Rus enerji şirketidir.

Rusya'nın en büyük çelik ve madencilik şirketi olan Severstal hakkında da dava açıldı. Severstal, Rusya'nın en zengin adamı Alexei Mordashov'a ait.

Rus oligark Oleg Deripaska'nın ortak sahibi olduğu alüminyum şirketi EN+ da yasaklandı. Kendilerini hedef alan diğer şirketler ise Rosneft ve VK. İkincisi, sosyal medya platformu VKontakte'nin ana şirketidir. Rusya'da Facebook'tan daha büyük.

Listedeki diğer bazı şirketler PhosAgro (gübre şirketi), Lukoil (enerji şirketi), Polyus (Altın üreticisi), Novolipetsk Steel'dir.

Londra Menkul Kıymetler Borsası, böyle bir adımın "piyasa koşulları ışığında ve piyasaları düzenli tutmak için" atıldığını söyledi.

Rusya şu anda Ukrayna'yı işgal ediyor ve ekonomik yaptırımlar açısından yoğun küresel baskı, Rus işletmelerine zarar vermeye başladı.

LSE'nin bir yan kuruluşu olan FTSE Russell yaptığı açıklamada, yeniden dengelemede Evraz ve Polymetal International'ın FTSE 100'den çıkıp FTSE 250 endeksine gireceğini söyledi.

Değişiklikler - FTSE 100'ün üç aylık yeniden düzenlenmesinin bir parçası - 21 Mart'ta ticaretin başlangıcından itibaren yürürlüğe girecek.

Piyasa gözlemcileri, her iki şirketin de hisse fiyatlarının geçen hafta düştüğünü ve küme düşmelerini kaçınılmaz hale getirdiğini söyledi.

Polymetal International bir altın madencisidir, Evraz ise çelikte uzmanlaşmıştır.