Nijerya, Ukrayna Sınırındaki Irkçılık Haberlerini Kınadı

Nijerya, Ukrayna Sınırındaki Irkçılık Haberlerini Kınadı

Nijerya Pazartesi günü, Ukrayna ve komşu ülkelerdeki sınır yetkililerini, Rus işgalinden kaçan Afrikalılara karşı ırk ayrımcılığına ilişkin artan raporlar arasında vatandaşlarına eşit davranmaya çağırdı.

Çoğu öğrenci olan Nijeryalılar, Ganalılar ve diğer Afrikalılar, Ukrayna'dan sınırlardan Polonya'ya ve diğer uluslara kaçmaya çalışan yüz binlerce insana katıldı.

Cumhurbaşkanlığı danışmanı Garba Shehu yaptığı açıklamada, "Ukrayna polisi ve güvenlik personelinin Nijeryalıların Ukrayna-Polonya sınırına giden otobüslere ve trenlere binmesine izin vermeyi reddettiği konusunda talihsiz raporlar var" dedi.

"Sosyal medyada geniş çapta dolaşan bir videoda, Nijeryalı bir anne küçük bebeğiyle birlikte fiziksel olarak koltuğunu başka birine vermeye zorlanırken görüntülendi."

Polonyalı yetkililerin Nijerya vatandaşlarının Ukrayna'dan Polonya'ya girişini reddettiği konusunda da ayrı raporlar olduğunu söyledi.

"Güvenlik ve sınır yönetiminde resmi görevlerde bulunanlar, çoğu durumda hiç beklemedikleri bir durumda imkansız beklentiler yaşayacaklardır" dedi.

"Bu nedenle, herkese haysiyetle ve lütuf olmadan muamele edilmesi çok önemlidir."

Polonya'nın Nijerya Büyükelçisi Joanna Tarnawska, haksız muamele iddialarını reddetti.

Yerel basına verdiği demeçte, "Herkes eşit muamele görüyor. Bazı Nijerya vatandaşlarının sınırı geçerek Polonya'ya geçtiğine dair raporlar aldığım konusunda sizi temin ederim," dedi.

Nijeryalıların ülkeyi terk etmek veya başka düzenlemeler bulmak için 15 günleri olduğunu söyledi. Sınırı geçmek için geçersiz belgelerin bile kabul edildiğini ve Covid-19 kısıtlamalarının kaldırıldığını söyledi.

Nijerya'daki Ukrayna büyükelçiliğine yorum için hemen ulaşılamadı.

Avrupa Birliği Pazar günü, Rus saldırısından kaçan yüz binlerce Ukraynalının yönetimini koordine etmek için harekete geçti.

AFP çetelesine göre, Perşembe günü harekatın başlamasından bu yana yaklaşık 400.000 Ukraynalı AB'ye geçti. Hükümet, bunların yarısının Polonya'ya girdiğini söyledi.