Rusya Merkez Bankası, Yaptırımlar Nedeniyle Kilit Faiz Oranını %9,5'ten %20'ye Yükseltti

Rusya Merkez Bankası, Yaptırımlar Nedeniyle Kilit Faiz Oranını %9,5'ten %20'ye Yükseltti

Rusya Merkez Bankası Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kilit faiz oranını yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardığını duyurdu.

Merkez bankasından yapılan açıklamada, "Rusya Merkez Bankası yönetim kurulu, kilit oranı yüzde 20'ye yükseltmeye karar verdi" dedi.

Rus ekonomisinin durumunun "büyük ölçüde değiştiği" için acil önlem aldığını söyledi.

Banka, bunun "finansal ve fiyat istikrarını desteklemesine ve vatandaşların tasarruflarını değer kaybından korumasına" izin vereceğini söyledi.

Batılı ülkeler, Rusya'nın sabit döviz rezervlerini dondurarak baskıyı artırarak, Rusya ekonomisini dize getirmekle tehdit etti.

Başkan Vladimir Putin'in Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük çatışmayı serbest bırakmasının ardından saldırganlığını frenlemeyi umarken, önlemler aynı zamanda giderek köşeye sıkışan Putin'i uçurumun kenarına itme riskini de taşıyordu.

Ruslar Pazar günü ATM'lerin önünde uzun kuyruklarda beklediler ve Moskova'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin yeni Batı yaptırımlarının nakit sıkıntısına yol açacağından ve ödemeleri aksatacağından endişe ettiler.

Bazı Rus bankalarının SWIFT küresel ödeme sisteminden bloke edilmesi ve Rusya Merkez Bankası'nın rezervlerinin dondurulması yönündeki hamlelerin, Rus yetkililer ve borç verenler korkuları yatıştırmaya çalışmasına rağmen, ciddi bir ekonomik darbe indirmesi bekleniyor.

SWIFT hamlesi Rus bankalarının uluslararası emsalleriyle iletişim kurmasını engelleyecek olsa da, analistler 630 milyar dolardan fazla uluslararası rezerv kullanımının sınırlandırılmasının Rusya için daha maliyetli olabileceğini söylüyorlar.

Şu anda ABD'de yaşayan Rus merkez bankasının eski başkan yardımcısı Sergey Aleksashenko, Rusya'nın ulusal servet fonunun fiilen ortadan kalkacağını söyledi.

"(Başkan Vladimir) Putin ve (eski Maliye Bakanı Alexei) Kudrin, yıllarca büyük bir savaşı düşünerek inşa etti" dedi. "Savaş geldi ve para yok."

Bu arada, döviz için teklif edilen oranlar fırladı. Ruble Cuma günü dolara 83'te kapattı, ancak bazı borç verenler Pazar günü 100'ün üzerinde oranlar teklif ediyorlardı.

Merkez bankası ayrıca, ihracat yoluyla döviz kazanan Rusya merkezli şirketlere, kazançlarının yüzde 80'ini döviz satmaları için zorunlu bir tedbir de açıkladı.