Tayvan, Rusya'ya Yönelik Yaptırımlarda 'Demokratik Ülkelere' Katılacak

Tayvan, Rusya'ya Yönelik Yaptırımlarda 'Demokratik Ülkelere' Katılacak

Hükümet Cuma günü yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük sözleşmeli yonga üreticisi TSMC ile tüm ihracat kontrol kurallarına uyacağını söyleyerek, hükümetin Ukrayna'nın işgali üzerine Rusya'ya yaptırım uygulanmasında "demokratik ülkeler"e katılacağını söyledi.

Çin'in kendi toprakları olduğunu iddia ettiği ve son iki yılda Pekin'den artan askeri baskıyla karşı karşıya kalan Tayvan'da kriz yakından izleniyor.

Başbakan Su Tseng-chang Taipei'de gazetecilere verdiği demeçte, "Böyle bir işgal eylemini çok sert bir şekilde kınıyoruz ve demokratik ülkelere ortaklaşa yaptırım uygulamak için katılacağız" dedi.

Dışişleri bakanlığı bu mesajı yinelerken, Ekonomi Bakanı Wang Mei-hua adanın Rusya'ya yapılan ihracatı "sert bir şekilde inceleyeceğini" ve daha sonraki eylemlerde belirtilmeyen müttefiklerle "koordine edeceğini" söyledi. Ayrıca detaylandırmadı.

Yaptırımlar hakkında sorulan bir soruya, büyük bir Apple Inc (AAPL.O) tedarikçisi ve Asya'nın en değerli borsa şirketi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), sağlam bir ihracat kontrol sistemine sahip olduğunu ve kurallara uyacağını söyledi.

Açıklamada, "TSMC, yürürlükteki tüm yasa ve yönetmeliklere uyar ve açıklanan yeni ihracat kontrol kurallarına uymayı tamamen taahhüt eder" denildi.

Hükümet verilerine göre, Tayvan Rusya için büyük bir pazar değil ve Ukrayna ve Rusya ile ticaretin her biri toplamın %1'inden daha azını oluşturuyor.

Ekonomi bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, adanın Rusya ile olan doğal gaz sözleşmesinin Mart ayında sona ereceğini ve Tayvan'ın arzını çeşitlendireceğini söyledi.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Tayvan'ın yaptırımları hakkında sorulan bir soruya, Taipei'nin "göz kürelerini kapma ve varlıklarını hissettirmeye çalışma" fırsatını asla kaçırmadığını söyledi.

"Ama bu tür bir numara geçerli olmayacak," dedi.

Çin, hiçbir sorunu çözmediklerini söyleyerek Rusya'ya yaptırım uygulamıyor.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, güneydeki Tainan kentinde yaptığı konuşmada, adanın durumunun Ukrayna'nınkinden farklı olduğunu ve Tayvan Boğazı'nın "doğal bir bariyer" oluşturduğunu yineledi.

Tayvan'ın gelişmiş askeri gücünün ve "dost ve müttefik ülkeler" tarafından bölgeye gösterilen büyük ilginin güvenliğin sağlanmasında güçlü bir güven verdiğini söyledi.

Ayrıca yabancı güçlerin ve yerel oyuncuların Ukrayna krizini "panik yaratmak ve Tayvan toplumunun moralini etkilemek" için kullanmalarını önlemek için daha fazla teyakkuz çağrısında bulundu.

Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng gazetecilere verdiği demeçte, bir çalışma grubunun Ukrayna krizini izlediğini ve savaşın Çin ile herhangi bir "bağlantı" oluşturup oluşturmadığını göreceğini söyledi. Bakan, komutanlara ve yardımcılarına aynı anda üslerinden ayrılmamalarının emredildiğini söyledi.

Bakanlığı, Tayvan'ı savunma kararlılığını göstermek için savaş uçakları, tankları, savaş gemileri ve asker eğitiminin bir montajını içeren müzikli bir video seti yayınladı.

Tayvan Anakara İşleri Konseyi başkanı Chiu Tai-san, stratejik önem açısından Ukrayna ve Tayvan arasında "karşılaştırma" olmadığını söyledi.

"Tayvan uzun zamandır ilk adalar zincirindeki en önemli ülke. Tayvan kaybedilirse, Asya'daki stratejik planlamanın önemli ölçüde değiştirilmesi gerekecek" diyen Güney Japonya'dan güneye uzanan adalara ve ülkelere atıfta bulundu. Güney Çin Denizi'nin dibi.