Yüzde 15 Daha Az Ödeyin! Elektrik Faturalarında…

Yüzde 15 Daha Az Ödeyin! Elektrik Faturalarında…

Elektrik faturalarına gelen zamlardan sonra vatandaşlar daha az elektrik faturası ödemenin yollarını aramaya başladı. Bazı değişiklikler sayesinde elektrik faturalarından tasarruf etmek mümkün.

Geçtiğimiz aylarda elektriğe gelen zamlardan dolayı da faturalar ciddi şekilde artıyor. Hal böyle olunca vatandaşlar elektrik faturalarını düşürecek yöntemler arıyor. Bazı yöntemler sayesinde elektrik faturalarından ciddi oranlarda tasarruf etmek mümkün. İşte detaylar…

Pek Çok Kişinin Haberi Yok

Posta’dan Bilal Emin Turan’ın haberine göre, pek çok kişinin bilmediği ancak bütçeye ciddi oranda katkı sağlayacak bir tarife mevcut. Elektrik faturalarında iki farklı tarife bulunuyor. Bunlardan ilki ve en yaygın kullanılanı ‘tek zamanlı’ tarife, bu tarifede günün hangi saati olursa olsun kullanılan enerji sabit tutar üzerinden faturalandırılıyor. Pek bilinmeyen ancak bütçeye katkı sağlayan tarife ise ‘çok zamanlı’ (üç zamanlı) tarife.

737706-692959340.jpg

Yaz – Kış Dönemi

Çok zamanlı tarifede gün ‘gündüz’, ‘puant’ ve ‘gece dönemi’ olarak 3 farklı zaman dilimine ayrılıyor.

Yıl içinde mart ayının son pazar gününe denk gelen gün ile ekim ayının son pazar gününe denk gelen yaz döneminde;

Gündüz: 06.00 – 17.00

Puant: 17.00 – 22.00

Gece: 22.00 – 06.00

Ekim ayının son pazar günü ve mart ayının son pazar gününe denk gelen kış döneminde;

Gündüz: 07.00 – 18.00

Puant: 18.00 – 23.00

Gece: 23.00 – 07.00

Puant Saatlerine Dikkat Edilmesi Gerek

Puan saatleri tüm Türkiye’de elektriğin en yoğun şekilde kullanıldığı dönem olarak öne çıktığı için çok zamanlı tarifede en pahalı elektrik bu dönemde uygulanıyor. En düşük ise gece döneminde.

Tüketimin Gece Olmasına Dikkat Edilmeli

Tüketiciler faturalarında hangi dönemde ne kadar elektrik kullandıklarına dair bilgilere kolaylıkla ulaşabilmektedir. Çoklu tarifeye geçmek isteyen bir kullanıcının dikkat etmesi gereken noktaların başında elektriği en çok hangi dönemde kullandığı geliyor. Eğer tüketim zamanı gece 23.00 – 06.00 arasında ise çoklu tarife ile tasarruf sağlayabilir.

Hangi Dönem Daha Avantajlı?

Çok zamanlı tarifenin en avantajlı dönemi gece tarifesi, zira bu dönemde yapılan kullanımlar puant dönemine göre yüzde 74 daha ucuz olacaktır. Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi ürünlerin gece saatlerinde kullanılması gündüz dönemine göre yüzde 56, puan dönemine göre ise yüzde 74 daha ekonomik olacaktır.

En fazla tüketimini puant aralığında gerçekleştirenlerin ve diğer dönemlerde az kullanım gerçekleştirenlerin sabit tarife kullanması tavsiye edilmektedir. Sabit tarifede eşyaların hangi zaman aralığında kullanıldığının önemi bulunmuyor, her dönem sabit tutar üzerinden faturalandırılıyor.

elektrik-aboneligi-dahi-olmayan-dukkana-10-yillik-elektrik-faturasi-kesildi.jpg

Tarife Nasıl Değiştirilir?

Kullandığı tarifeyi değiştirmek isteyen kullanıcılar faturada yer alan elektrik dağıtım şirketine başvuru yaparak işlemini gerçekleştirebilmektedir. Bir sonraki fatura döneminde tarife değişikliği devreye girmektedir.