Selülit Önleyici Egzersizler Nelerdir?

Selülit Önleyici Egzersizler Nelerdir?

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte pek çok insanın merak ettiği hususlardan birisidir. Selülit önleyici egzersizler doğru şekilde uygulandığında pürüzsüz ve selülit olmayan cilde sahip olunabilir. Böylece rahat bir şekilde mini elbiseler ve mayolar giyile

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte pek çok insanın merak ettiği hususlardan birisidir. Selülit önleyici egzersizler doğru şekilde uygulandığında pürüzsüz ve selülit olmayan cilde sahip olunabilir. Böylece rahat bir şekilde mini elbiseler ve mayolar giyilebilir.

Selülit nedir ve selülit oluşmasının sebepleri nelerdir?

Selülitler, portakal şekline benzer ve girintili çıkıntılı görüntüye sahiptir. Vücutta kalça ve bacak bölgelerinde sık görülür. Ayrıca basen bölgelerinde de selülit görülebilir. Derinin altındaki yağ hücrelerin dağılması ile selülit oluşur. Yalnızca kilolu veya yağlı bir vücuda sahip kişilerde görülmez. Zayıf ve yağ oranı düşük kişilerde de selülit görülmektedir. Selülit oluşmasının birçok sebebi vardır.

evde-sekulit-egzersizi.jpg

İnsan vücudunda bulunan yağ hücrelerin dengesiz bir şekilde kol, bacak ve basen bölgelerine dağılması, fazla tüketilen abur cubur alışkanlıklar, fazla sigara tüketimi, alkol bağımlılığı, sürekli kilo alan ve veren vücutlarda, spor yapmamak ve sürekli olarak dar kıyafetlerin tercihi selülit oluşmasının başlıca nedenleri arasında yer alır.

Selülitlerden kurtulmak için selülit kremlerine ve çeşitli lazer tedavilerine başvurulmaktadır. Ama kesin sonuç alınamamaktadır. Selülitlerden kurtulmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek, selülit giderici egzersizleri düzenli olarak uygulamak önemlidir.

En etkili selülit önleyici egzersizler nelerdir?

Selülit oluşmasına tamamen engel olmak için zaman ayrılmalı ve egzersiz programları hazırlayıp, doğru şekilde uygulanmalıdır. Pürüzsüz ve selülit olmayan bir cilde sahip olmak için egzersizler doğru şekilde uygulanması en dikkat edilmesi gereken noktadır.

Köprü egzersizi

Köprü egzersizi, selülit önleyici hareketlerden birisidir. Hareket doğru uygulandığı zaman selülit önlenebilir ve pürüzsüz bir cilde sahip olunabilir. Bu hareketi yapmak için düz bir zemine sırt üstü uzanılmalı ve dizleri karına doğru çekerek bükülmeli, kolları yan tarafa koyulmalı daha sonra avuç içi yere bakacak şekilde olmalıdır.

kadin-selilut-egzersiz.jpg

Bu egzersizi uygulamak için nefes alınmalı, karın kasları sıkılmalı daha sonra kalça kasları sıkılmalıdır. Kalça bölgesini yukarı doğru kaldırılmalı ve pozisyon sırt bölgesinden diz bölgesine kadar düz olmalıdır. 3 saniye bu pozisyonda kalınmalı daha sonra ise en baştaki pozisyona dönülmelidir. Üçerli ve dörderli setler halinde, bir set 20 kez tekrarlanacak şekilde her gün yapılması gerekilen bir egzersizdir.

Spuat egzersizi

Spuat hareketi, önemli bir selülit önleyici egzersizdir. Bu hareket genellikle kilo vermek ve şekilli kalçalara sahip olmak isteyen kişilerin yaptığı egzersizdir. Spuat hareketi düzenli ve doğru şekilde uygulanırsa, sıkı kalçalara ve bacak kaslarına sahip olunabilir. Aynı zamanda selülit görüntüsünden de kolay şekilde kurtulmada etkili bir harekettir.

Bu hareketi yapmak için omuz hizasında bacaklar açılmalı, ayakta durulmalı daha sonra ise bacaklardan bükülerek, kalça dışarıya doğru çıkacak şekilde oturma hareketi yapılmalıdır. Bu pozisyondan tekrar en başta alınan pozisyona dönülerek tekrar yapılmalıdır.

Bu hareketi yaparken hızlı şekilde yapmamaya ve bacak kaslarında yanma hissi oluşmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca set aralarında ise mola verilmesine dikkat edilmelidir. Spuat egzersizi düzenli ve sıkı şekilde uygulanırsa selülitlerden kurtulmak mümkündür.

Lunge egzersizi

Lunge egzersizi, adım hareketi olarak da bilinmektedir. Sahip olunan vücut ağırlığı ile yapılan bir harekettir. Lunge hareketi, vücudun şekillenmesine ve bacak kasların şekillenmesine destek olur. Ayrıca selülit oluşmasını önleyen bir harekettir.

Lunge hareketini yapmak için ilk önce ayakta durulmalıdır. Daha sonra sağ ayak öne atılmalı adım atıyor gibi ve geride kalan sol ayak ise dizden bükülmelidir. Sonra en baştaki pozisyon alınmalı ve bu seferde sol bacak için yapılmalıdır. Lunge hareketini yaparken karın kasları sıkılmalı ve vücudun bütün ağırlığı baldırlara yüklenmesine önem verilerek hareketin etkisi arttırılabilir.

Bu egzersizi üçerli ve dörderli setler halinde uygulanabilir.

selulite-iyi-gelen-egzersizler.jpg

Bacakları kıvırma egzersizi

Selülit önleyici egzersizler arasında en kolay hareketlerden birisidir. İsteğe bağlı olarak set sayısı arttırılabilir. Bacakları kıvırma egzersizi yaparak arka baldır kaslarını harekete geçirir ve arka baldırlardaki yağ miktarını azaltır. Etkili selülit önleyici kolay bir egzersizdir. Bacakları kıvırma egzersizi pilates topu yardımı ile yapılan bir harekettir.

Bacakları kıvırma hareketi yapılırken sırt üstü düz bir yere uzanılmalı, ayaklar pilates topunun üstüne konulmalı ve bacak kasları yardımı ile pilates topunu kendinize doğru çekilerek yapılan bir harekettir. Daha sonra pilates topunu bacak kasları yardımıyla bir ileri bir geri tekrarlanan bir selülit önleyici egzersizdir.

Plank egzersizi

Plank egzersizi, diğer selülit önleyici egzersizlere göre biraz zor bir harekettir. Plank egzersizi, vücudun sıkı olmasına ve kilo vermeye yardımcı bir harekettir. Kalça ve karın kaslarını çalıştıran etkili egzersizlerden birisidir. İlk uygulandığı zaman genellikle zorlanmalar yaşanır. Bu hareketi ne kadar uzun süreli yaparsanız o kadar çok faydasını görürsünüz.

Plank egzersizi yapılırken yüz üstü yere uzanılmalı daha sonra ise kollar dirseklerden bükülmelidir. Yere yalnızca kol dirsekleri ve ayak uçları temas edecek şekilde olmalıdır. Bu pozisyonda ilk defa uygulayanlar için 20 saniye yapılması yeterlidir. Daha sonra alıştıkça plank süresi arttırılabilir.

istock-10690624761.jpg

Bisiklet Çevirme egzersizi

Bisiklet çevirme egzersizi, bacakta bulunan tüm kasları çalıştıran aynı zamanda selülit oluşmasına engel olan etkili bir harekettir. Bacak kaslarını harekete geçirerek bacak bölgesindeki yağların yok olmasını sağlar. Bisiklet çevirme hareketi yapılırken sırt üstü uzanılmalı ve kollar yan tarafta olacak şekilde olmalıdır. Daha sonra ise bacaklar kaldırılmalı ve bisiklet pedalı çeviriyor gibi ayakları bir ileri bir geri yapılmalıdır. Bisiklet çevirme egzersizi, doğru şekilde ve programlı yapıldığında kısa zaman içerisinde selülitlerden arınmış ve pürüzsüz bir cilde sahip olunur.