Bilmeden hep hata yaptık, tekrar ısıtıldığında zehirleyen besinler

Bilmeden hep hata yaptık, tekrar ısıtıldığında zehirleyen besinler

Bazı besinler tekrar ısıtıldığında zehirli hale dönüşebiliyorlar. İşte tekrar ısıtılması tehlikeli olan yiyecekler

Bazı besinler tekrar ısıtıldığı zaman zehirli hale dönüşebiliyorlar. Uzmanlar bu yüzden tekrar ısıtılmaması gereken yiyecekleri açıkladılar.

İSRAF OLMASIN DİYE ATILMIYOR

Çok sayıda ev hanımı israf olmasın diye dünden kalan besinleri çöpe atmıyor ve tekrar ısıtarak sofraya koyuyor. Oysa bu son derece tehlikeli bir davranış.

Tekrar ısıtılan çok sayıda yiyecek zehre dönüşebiliyorlar. Yapılması gereken en mantıklı şey yiyecekleri taze taze tüketmek. Az az yapmak ve ertesi güne bırakmamak.

Japonya'da yapılan bir araştırmada taze olmayan yiyecekleri tüketenlerin midelerinin ve bağırsak sistemlerinin sorunlu oldukları tespit edildi. Sağlıklı insanların büyük bölümünün ise taze ve günlük yiyecek tükettikleri gözlemlendi.

Posta'da yer alan haberde; Tekrar ısıtıldığında zehirli hale gelebilecek yiyeceklerin listesi açıklandı.

Buna göre tekrar ısıtılması zararlı olan yiyecekler şu şekildeydi.

PATATES
Patates, oda sıcaklığında soğumasına izin verilirse tehlikeli olabilir. Ilık hava ‘botilizm’ denilen bir tür bakterinin oluşmasını sağlar.

PİRİNÇ
Normalde pirinç zararlı olmayan bir gıdadır. Yalnız kötü koşullarda saklanması tehlikeli olabilir. Yaptığınız pilav oda sıcaklığında bir saatten fazla durduğunda üstünde zararlı bakteriler oluşmaya başlar.

TAVUK
Tavuk yeniden ısıtıldığında kötü reaksiyon gösteren proteinlere sahiptir. Soğuk tavuk ısıtılınca protein kompozisyonu değişir ve sindirim sorunlarına yol açabilir.

YUMURTA
Yumurta kesinlikle yeniden ısıtılmaması gereken bir gıdadır. Yumurta yeniden ısıtıldığında içindeki protein yapısı parçalanır. Haşlanmış veya pişmiş yumurta yeniden ısıtıldığında zehirli bir etki yaratır ve sindirim sistemini bozar.

ISPANAK
Diğer yeşil yapraklı sebzeler gibi ıspanakta da demir ve nitrat bulunur. Yeniden ısıtıldığında bu nitrat parçalanarak nitrite dönüşür. Nitrit kandaki oksijen seviyesini etkiler, toksiktir ve yeniden ısıtılan yemeklerde tüketildiğinde gıda zehirlenmesine neden olabilir.

MANTAR
Mantar pişirildiği gün tüketilip bitirlmesi gereken bir gıdadır. Mantarı yeniden ısıtmak protein kompozisyonunu bozar. Yapısı bozulan mantar ve kalp sağlığı problemlerine yol açabilir.

YAZ AYLARINDA DİKKATLİ OLUN

Daha çok besin zehirlenmeleri yaz aylarında oluyor. Önümüzdeki günlerde ilk bahar geliyor. Havalar iyiden iyiye ısınacak. Ve bu durum bazı tehlikelere davetiye çıkarabilir. En önemli sorunlardan biri de havaların ısınmasıyla yiyeceklerin çok daha hızlı bozulma sürecine girmesi.

Öyle ki bazı yiyecekler buzdolabına konulsa bile hızlı bozulabiliyorlar. Yukarıdaki altı yiyeceğin haricinde de bir çok yemeğe dikkat etmek gerekiyor. Dışarıda yemek bırakmamaya dikkat etmemiz gerektiği gibi taze yiyecekler tüketmeye de dikkat etmemiz gerekiyor.

Son dönemde gıda zehirlenmelerinin arttığı bir süreçten geçiyoruz. Yapılan beslenme hataları nedeniyle bağırsak sağlığı bozulan insanların sayısı her geçen gün artıyor.

Özellikle midesi hassas olan kişilerin yediği içtiği şeylere dikkat etmesi gerek. Tekrar ısıtıldığında ölümcül olabilecek bu altı gıdanın haricinde bir çok yiyecek daha var. Örneğin konserve yiyeceklerin açıldığı an tüketilmesi gerekiyor. Açılan ve ertesi güne bırakılan konserve yiyecekler zehirlemese bile tüm besin değeri yok olmuş yiyeceklere dönüşüyor.