Severek içiyoruz ama! Kalbi çürütüp karaciğeri yağlandırıyorlarmış! Bağırsakları da yoruyorlar

Severek içiyoruz ama! Kalbi çürütüp karaciğeri yağlandırıyorlarmış! Bağırsakları da yoruyorlar

Asitli içeceklerin çok sayıda zararı ortaya çıktı! İşte Türk mutfağında da sofralardan eksik olmayan asitli içeceklerin 13 büyük zararı

Sofralarımızdan eksik olmayan asitli içeceklerin düzenli kullanımı durumunda vücudun dört bir yanında hasara yol açıyor. Sadece dişlerimiz çürümüyor. Aynı zamanda midede de bazı sorunlara yol açıyor. Özellikle mide kanserini geliştirme oranı bile zamanla artıyor.

Diyelim ki midenizde bir rahatsızlık var. Ülser gibi. Bir yandan ülseri tedavi etmek için ilaç kullanıyorsunuz bir yandan da asitli içecekler tüketiyorsunuz. İşte yaptığınız bu hata midenizdeki ülserin ilerlemesine yol açıyor. Sürekli ilaca bağlı kaldığınız içinde mide kanseri gelişimi hızla artıyor.

Karaciğer iflas ediyor. Yetmezmiş gibi bağırsaklarda da sorunlar oluşuyor. Kısacası içilen her bir asitli içecek vücuda zarar veriyor. Bu yüzden asitli içecekleri sofranızdan kaldırmanız sizin yararınıza.

Posta gazetesinde asitli içeceklerle ilgili çok kapsamlı bir araştırma yayımlandı. Yayınlanan bu araştırmada asitli içeceklerin vücuda vermiş olduğu zararlar tek tek anlatıldı! İşte asitli içeceklerin vücut üzerindeki 13 berbat zararı

ONLAR TEMEL BESİN İÇERMİYOR; SADECE ŞEKER!


Asitli içecekler neredeyse hiçbir temel besin maddesi içermez - vitamin, mineral ve lif içermez .

Aşırı miktarda ilave şeker ve gereksiz kaloriler dışında beslenmenize hiçbir katkı sağlamazlar

BAĞIMLILIK YAPIYORLAR


Asitli içecekler içeriğindeki yüksek şeker oranı nedeniyle bağımlılık yaparlar.

Aşırı şeker yeme, beyinde dopamin salınımına neden olarak zevk hissi verebilir. Beyniniz dopamini serbest bırakan aktiviteler aramaya hazır olduğundan, şeker yemenin bazı insanlarda benzer etkileri olabilir.
Bağımlılığa yatkın bireyler için asitli içecekler, yiyecek bağımlılığı olarak bilinen ödül arama davranışına neden olabilir .

ERKEN BUNAMAYA NEDEN OLUYOR


Demans, yaşlı erişkinlerde beyin fonksiyonlarındaki düşüşler için kullanılan toplu bir terimdir. En yaygın şekli Alzheimer hastalığıdır.

Araştırmalar, kan şekerindeki artışın, artan bunama riski ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu gösteriyor.

Başka bir deyişle, kan şekeriniz ne kadar yüksekse, bunama riskiniz de o kadar yüksek olur.

Şekerle tatlandırılmış içecekler kan şekerinde hızlı ani yükselmelere neden olduğundan, erken bunama ve demans riskini arttırır. Ayrıca yüksek dozda şeker alımı hafızayı ve karar verme yetilerini etkiliyor

HAFTADA 1- 2 DEFA İÇSENİZ BİLE, KANSERİ RİSKİNİ %87 ARTTIRIYOR


Bu gerçekten çok ciddi bir oran!

Kanser, obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi diğer kronik hastalıklarla el ele gitme eğilimindedir. Bu nedenle, şekerli içeceklerin sıklıkla artan kanser riski ile ilişkili olduğunu görmek şaşırtıcı değildir .

60.000'den fazla yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, haftada 2 veya daha fazla şekerli gazlı içecek içenlerin, gazlı içecek içmeyenlere göre pankreas kanserine yakalanma olasılığının %87 daha fazla olduğunu keşfetti

AÇLIK HİSSİNİR ARTTIRIYOR VE KİLO ALDIRIYORLAR


Şekerli 330ml bir kutu asitli içecek yaklaşık 200 kaloridir ve 39 g şeker içerir. Bu onun başlı başına kilo kaynağı olduğunu gösterir ancak asitli içeceklerin kilo aldırmasının nedeni sadece kalorisi ve içerisindeki yüksek şeker oranı değildir.
Hazır içeceklere eklenen şekerin en yaygın şekli, sakaroz veya sofra şekeri, yüksek miktarlarda basit şeker fruktoz içerir.

Fruktoz , açlık hormonu ghrelini düşürmez veya nişastalı yiyecekleri sindirirken oluşan şeker olan glikoz açlığı teşvik eder.


Bu nedenle, sıvı şeker tükettiğinizde, genellikle toplam kalori alımınızın üzerine eklersiniz - çünkü şekerli içecekler sizi aç hissettirir.


Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, araştırmalar şekerli içecekler içen kişilerin içmeyenlere göre sürekli olarak daha fazla kilo aldığını gösteriyor
Çocuklarda yapılan bir çalışmada, günlük şekerle tatlandırılmış içeceklerin her porsiyonu, obezite riskini %60 oranında artırmıştır.

KARACİĞER YAĞLANMASINA NEDEN OLUYOR


Sofra şekeri ve yüksek fruktozlu mısır şurubu, eşit miktarlarda iki molekülden (glikoz ve fruktoz) oluşur.
Glikoz vücudunuzdaki her hücre tarafından metabolize edilebilirken, fruktoz yalnızca karaciğer tarafından metabolize edilebilir.


Çok fazla tükettiğinizde karaciğeriniz aşırı yüklenir ve fruktozu yağa dönüştürür
Her bir bardak şekerli hazır içecek tükettiğinizde karaciğerinize yük bindirirsiniz ve karaciğer yağlanması gibi hastalıklara kapı aralarsınız

GÖBEK ÇEVRESİNİ HIZLA YAĞLANDIRIYOR


Asitli içecekler kısa süre bağımlılık yapar ve tüketildiğinde zararlı içeriği göbek çevresinde biriken yağ dokularına dönüşür.

Özellikle fruktoz, göbek ve organlarınızdaki tehlikeli yağda önemli bir artışla bağlantılıdır. Bu visseral yağ veya göbek yağı olarak bilinir

10 haftalık bir çalışmada, deneklerin bir kısmına fruktoz bir kısmına da glikoz ile tatlandırılmış içecekler verilmiştir. Glikoz tüketenlerin metabolik hastalıkla bağlantılı olmayan cilt yağında artış görülürken, fruktoz tüketenlerin göbek yağlarının önemli ölçüde arttığını gördüler.
Aşırı göbek yağı, artan tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskine bağlıdır

İNSÜLİN DİRENCİNE NEDEN OLUYOR VE ŞEKER HASTALIĞII RİSKİNİ ARTTIRIYOR


Şekerli içecekler, Tip 2 Diyabetin önde gelen nedenleri arasındadır.

İnsülin hormonu, glikozu kan dolaşımınızdan hücrelerinize taşır.

Ancak şekerli asitli içecekler içtiğinizde hücreleriniz insülinin etkilerine karşı daha az duyarlı veya dirençli hale gelir. Böylece kanınızdaki insülin seviyesi sağlıksız şekilde yükselir.

Sık sık asitli içecek tüketen insanların şeker hastalığına yakalanma olasılığı çok yüksektir.

HER GÜN KOLA İÇMEK LEPTİN DİRENCİNE NEDEN OLUYOR


Leptin , vücudunuzun yağ hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Yediğiniz ve yaktığınız kalori miktarını düzenler

Açlık/tokluk hormonu olarak da bilinen leptin direncinin yüksek olması, insanlarda yağ kazanımının önde gelen nedenlerinden biri olarak görülür.

GÜNDE BİR KUTU İÇECEK KALP HASTALIĞI RİSKİNİ %20 ARTTIRIYOR


Şekerle tatlandırılmış içeceklerin yüksek kan şekeri, kan trigliseritleri ve küçük, yoğun LDL partikülleri dahil olmak üzere kalp hastalığı risk faktörlerini artırdığı iyi bilinmektedir.

40.000 erkek üzerinde yapılan 20 yıllık bir araştırma, günde 1 şekerli içecek içenlerin, nadiren şekerli içecek tüketen erkeklere kıyasla kalp krizi geçirme veya kalp krizi geçirme veya ölme riskinin %20 daha yüksek olduğunu buldu

İÇERİĞİNDEKİ ASİT DİŞLERİ ÇÜRÜTÜYOR


Şekerli sodanın dişleriniz için kötü olduğu bilinen bir gerçektir.

Asitli kutu içecekler, fosforik asit ve karbonik asit gibi asitler içerir.

Bu asitler ağzınızda oldukça asidik bir ortam yaratır ve bu da dişlerinizi çürümeye karşı savunmasız hale getirir.

Bu içeceklerdeki asitler dişler için başlı başına zararlıyken onu özellikle çok daha zararlı yapan şey şekerle kombinasyonudur. Şeker, ağzınızdaki kötü bakteriler için kolayca sindirilebilir enerji sağlar. Bu, asitlerle birleştiğinde zamanla diş sağlığına zarar verir

Kaynak: Posta Gazetesi