Menopoza Giren Kadının Hamile Kalma Olasılığı

Menopoza Giren Kadının Hamile Kalma Olasılığı

Menopoz; kadının adet periyodunun kesilmesi, yumurtlama ve doğurganlığın bitmesi anlamını taşır.

Menopoza giren bir kadının hamile kalma olasılığı yoktur. Ancak menopoza girildiğine dair bir süre geçmesi gerekir ki bu 1 sene boyunca adet kanaması yaşanmaması halidir. Böyle bir durum söz konusu ise artık yumurtlama bitmiş, dolayısıyla döllenme yapacak yumurtanın mevcudiyeti de ortadan kalkmıştır.

erken-menopoz-kadin.jpg

5-6 ay adet kesilmesi yaşanması menopoz başlangıcı olarak nitelendirilmektedir. Ancak düşük bir risk olsa da gebe kalma olasılığı hala vardır. Bu nedenle 1 sene tamamlanmadan menopoz adının konması doğru değildir. Bu belirsizlik döneminde korunma yöntemi olarak dışarı boşalma, geri çekilme gibi yöntemler risklidir.

Menopoza Girme Yaşı

Menopoz dönemine girme yaşı olarak 45 ve sonrası söylenebilir. Menopoz dönemi uzun süreli bir süreç olduğundan yaşanan adet düzensizlikleri ya da gecikmeleri de yanıltabilir. Bu nedenle kadın yaşı 45 yaş üstü olsa dahi hala yumurtluyor olması hamile kalma olasılığını düşürmez. Yani gebelik riski devam etmektedir.

Menopoz; kadında yumurtlama fonksiyonun sona ermesi halidir. 1 sene boyunca adet kanaması yaşanmaz ise menopoz sürecine girdiği netleşir. Kadında hormonal açıdan ya da biyolojik açıdan değişiklikler yaşanmaya başlar. Menopoz belirtilerinin görünmesi demek perimenopoz olarak adlandırılır. Bu dönem bazen bir kaç ay bazen bir kaç yıl olabilir. Doğurganlık ne kadar azalsa da gebe kalma olasılığı vardır.

Menopoz Belirtileri Nelerdir

  • Ateş basma halleri
  • Geceleri terlemeler
  • Sinirlilik
  • İdrar kontrolünde zayıflama durumu
  • Kemik erimesi
  • Kalp damar hastalıkları
  • Depresyon hali
  • Unutkanlık
  • Kalp çarpıntısı

Menopoz dönemi bir kadın için kaçınılmaz olduğuna göre bu dönemi en sağlıklı ve kaliteli geçirmek te elimizdedir. Neler yapılabilir? Sağlıklı beslenme başta gelmelidir. Özellikle kalsiyum alınması kemik erimesi riski ile karşı karşıya kalınmaması demektir. Düzenli ve sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Düzenli egzersiz yapmak vücut sağlığı için önem taşır. Menopoz döneminde sağlık taramaları periyodik olarak yaptırılmalıdır. Kemik erimesi, kalp damar tetkikleri, meme ultrasonları, jinekolojik muayene gerekli taramalardır.

oebpqtf6prwwd9t7kxupeiop-ka-06z2.jpg

Menopoz bir hastalık olarak adlandırılmamalıdır. Sadece kadının üreme hayatı bitmiş demektir. Bu dönem bazı kadınlarda hiçbir şekilde sıkıntılı bir durum yaşatmaz iken bazılarında da çok daha sancılı geçer. 45-55 yaş arası menopoz dönemi başlangıcı olarak adlandırılır. 40 yaş öncesi erken menopoz dönemidir. Menopoz birdenbire başlayan bir süreç değildir. 40 yaşla itibaren yumurtlama da azalmalar başlar, düzensiz adet kanamaları yaşanır, hormon seviyelerinde değişiklikler başlar. Ve 1 yıl süre ile adet görülmemesi hali menopoz dönemine giriş demektir.

Menopoz hayatın içinde doğal bir süreçtir.