Rahim Kanserinin Belirtileri ve Tedavisi!

Rahim Kanserinin Belirtileri ve Tedavisi!

Erken dönemde belirlenen her hastalığın tedavisi yapılabilir. Endometrium kanseri olarak da adlandırılan rahim kanseri de aynı şekilde erken dönemde belirlenebilen bir hastalık olup tedavisine erken başlanması durumunda başarı şansı çok yüksek olur.

Erken dönemde belirlenen her hastalığın tedavisi yapılabilir. Endometrium kanseri olarak da adlandırılan rahim kanseri de aynı şekilde erken dönemde belirlenebilen bir hastalık olup tedavisine erken başlanması durumunda başarı şansı çok yüksek olur. Kadınların en sık yaşadığı kanser türlerinden olup bu bağlamda en çok sorulan sorulardan biri de rahim kanseri öldürür mü? olur.

Özellikle 30 ila 50 yaş aralığında görülen bu hastalıkta risk altında olan grup cinsel yaşamı aktif olan kadınları olur. Erken tanı ve tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilen bir hastalık türü olsa da hastalıktan kaynaklanan ölüm oranına bakıldığında en ölümcül kanser çeşitleri arasında yer alır.

616x321-rahim-kanseri-menopozu-bekler-1569021318737.jpeg

Rahim Kanseri Nedir

Rahim, düzenli şekilde kalınlaşması ile adet zamanlarında dökülen ve endometrium olarak isimlendirilen hücrelerden oluşur. Bu hücrelerde oluşan değişiklikler sonucunda hücreler anormal şekilde bölünüp çoğalabilir. Bu durumda da hastalık meydana gelir. Rahim kanseri belirtileri olarak ilk dikkati çeken vajinal kanamalar olur. Menopoz döneminde gerçekleşen vajinal kanama aksi ispatlanana kadar rahim kanseri olarak değerlendirilir.

Regl yaşayan kadınlarda ise kanamaların düzensiz olması ve aşırı kanama gerçekleşmesi de hastalığın belirtileri arasında yer alır. Vajinal kanama dışında hastalığın ilerlediği zamanlarda da pelvikte ağrı, karın ağrısı ve şişkinlik yaşanabilir. Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında ayrıca cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanması bulunur.

Sırt, bacak ya da vajina bölgesinde de ağrı yaşanması ile yorgunluk, kilo ve iştah kaybı da hastalığın belirtileri arasında yer alır. Bu şikâyetler farklı hastalıklardan da ortaya çıkabilir. Bu neden ile bir ya da daha fazla belirtide erken teşhis bakımından kadın doğum doktoruna görünmekte fayda vardır. Rahim kanseri belirtileri resimli olarak da anlatılır.

Rahim Kanseri Risk Faktörleri

Hastalığın tam olarak nedeni bilinmese de vücuttaki östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesinde yaşanılan değişiklikler neden olarak gösterilir. Bu hormonların seviyelerinde yaşanılan değişimler ile endometrium da etkilenebilir. Bu etkileşim sebebi ile de hastalık ortaya çıkabilir. Nedeni tam olarak bilinmese de risk faktörleri bilinir.

rahim-agzi-kanseri.jpg

Risk faktörleri arasında ilk olarak kişinin yaşından söz edilir. Genç yaşlarda nadir olarak görülen rahim kanseri riski yaşın ilerlemesi ile artar. Erken yaşta yaşanılan adetlerde hastalığa neden olabilir. Östrojen hormonuna maruz kalınması da hastalığa yakalanma riskini artıran nedenler arasında yer alır.

Hastalık çoğunlukla menopoz döneminden sonra ortaya çıkar. Bu neden ile geç menopozun yaşanması östrojen hormonuna daha fazla maruz kalınmasına anlamına gelir. Bu şekilde de hastalığın riski artar. Obezite de hastalığın görülmesine neden olan faktörler arasında bulunur. Aşırı yağ dokusunun östrojen üretmesi sebebi ile obez kadınlarda bu hastalık daha fazla görülür.

Tip 2 diyabeti olan kadınlarda bu hastalığın görülme riski daha fazla olur. Hamilelik yaşanmaması da bu hastalığa neden olur. Hamilelik esnasında progesterona hormonu daha fazla salgılanır ve östrojen azalır; ancak hamile kalınmaması durumu hastalığa neden olabilir. Polikistik over sendromu yaşayan kadınlarda östrojen seviyesi yüksek olmasının yanı sıra progesteron seviyeleri ise düşük olur. Bu durum da hastalığın yaşanma riskini artırır.

Meme kanseri hastalığı yaşayan kadınlar da risk altında bulunur; çünkü meme kanseri tedavisinde hormon baskılayıcı bazı ilaçlar kullanılır ve bu ilaçların yan etkileri olarak hastalık ortaya çıkabilir. Başka kanser türlerinin tedavisinde kullanılan radyasyon tedavisi de hastalıkta risk oluşturabilir.

Rahim kanseri nasıl anlaşılır sorusu bu aşamada en çok merak edilen konular arasında yer alır. Hastalığın belirtilerinden bir ya da birden fazlasını yaşayan kadınlar en kısa sürede kadın hastalıkları doktoruna başvurmaları gerekir. Öncelikle pelvik muayenesi yapılır ve ardından teşhisin netleştirilmesi adına farklı tetkikler istenir.

rahim-kanseri-nedir-belirtileri-nelerdir-qtfxibst.jpg

İstenebilecek ek tetkikler arasında vajinal ultrason bulunur. Ultrason görüntüleme yöntemi ile rahim içindeki tümörler ve tümörlerin yapısı görülür. Rahim kanseri teşhisi için ayrıca histeroskopi görüntüleme yöntemi de kullanılabilir. Hastalığın kesin teşhisi için küretaj yöntemi ile rahim içinden doku alınır ve bu doku patolojik olarak değerlendirilir.

Bir diğer tetkik ise bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans olur. Rahim içinde bir anormalliğin olup olmadığını ya da tümörün boyutlarının anlaşılabilmesi için bu görüntüleme yöntemleri kullanılır. Rahim kanseri nasıl tedavi edilir sorusunda öncelikle kanserin türü, bulunduğu evre, uygulanacak tedavide oluşabilecek yan etkiler, hastanın sağlık durumu ve yaşı gibi pek çok detay incelenir.

Hastalığın tedavisi için cerrahi yöntemler ön plana çıksa da kemoterapi rahim kanseri için kullanılabilir. Kemoterapi dışında ışın tedavisi ve hormon tedavisi gibi tedaviler de bulunur. Hastalığın tedavisinde bu yöntemlerden sadece biri kullanılabileceği gibi birden fazla yöntem de birleştirilebilir.

Hastalığın tedavisinin doğru planlanabilmesi için kanserin evresinin bilinmesi önem taşır. Rahim kanseri evreleri 4’e ayrılır. İlk evre tedavi bakımında en kolay evre olur. Birinci evrede kanser, sadece rahimde olur. İkinci evrede ise kanser, hem rahimde hem de rahim ağzına gelir. Erken tanının önemli olduğu bu hastalığın üçüncü evresinde ise kanser rahim, yumurtalık ve rahim dokularına yayılır.

Dördüncü evre ise en son evre olur. Rahim kanseri 4. evre yaşam süresi ise en son evre olduğu için hastanın hayatta kalması zor olur; çünkü kanser, mesane, kasıklardaki lenf bezlerine, kemikler ya da akciğerler gibi uzak organlara da yayılır. Evrelerin belirlenmesi noktasında kanser hücrelerinin de mikroskop altında nasıl göründüğü önem kazanır.

rahim-kanseri-nedir-5c9398d06f83c.jpg

Kanserli dokunun sağlıklı dokuya benzemesi durumu farklılaşmış ya da düşük dereceli tümör şeklinde adlandırılır. Kanserli dokunun sağlıklı dokudan farklı görünmesi durumunda ise kötü diferansiye ya da yüksek dereceli tümör adı verilir. Tümörün derecesi de rahim kanserin yayılma hızı bakımından fikir verir.

Genetik özellik de taşıyan bu hastalıkta birinci derece akrabalarda kanser hastası olan kişiler riskli grupta bulunur. Rahim kanseri tekrarlayan bir hastalık olup gerçekleşen ameliyat sonrası hastanın dikkat etmesi gereken konular bulunur. Öncelikle hastanın rutin kontrollerini aksatmaması önem taşır. Kontrollerin yanı sıra hastanın yaşam tarzına dikkat etmesi ve sağlıklı beslenmesi gerekir.