Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri Ve Tedavisi!

Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri Ve Tedavisi!

Kalp damar tıkanıklığı sonucu damarlarda oluşan daralmalar genelde damar sertliği sonucu oluşur. Doğumdan itibaren başlayan bir süreç olan damar daralmaları, bazı insanlarda, beslenme alışkanlıkları, sigara tüketimi, stresli ve hareketsiz bir yaşam, aşırı

Kalp damar tıkanıklığı sonucu damarlarda oluşan daralmalar genelde damar sertliği sonucu oluşur. Doğumdan itibaren başlayan bir süreç olan damar daralmaları, bazı insanlarda, beslenme alışkanlıkları, sigara tüketimi, stresli ve hareketsiz bir yaşam, aşırı kilo gibi sebeplerle daha hızlı olmaktadır. Damar iç yüzeyinde yağlı plak birikmesi sonucu olan bu daralmalar bir süre sonra tam tıkanmaya sebep olur ve bu kalp krizi ile sonuçlanır. Belli yaşlardan sonra her yıl bazı testler yaptırılarak damarlardaki daralmaların durumu kontrol altında tutulabilir.

damar-tikanikligi-neden-olur-kac-cesit-damar-tikanikligi-vardir-1553602629-9924.png

Damar Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?

Kalbi besleyen damarlardan geçen kan miktarı, efor sarf edildiğinde üç katına çıkacak ve eğer bu damarda bir daralma varsa, kalbin bu noktadan beslenen kas dokusu bir anda gelecek olan kandan yoksun kalacak ve tıkanma ve spazm oluşacaktır. Kalp kan ve oksijenden yoksun kalacağı için zor durumda kalacak ve bu da göğüs, kollar, çene ve boyna doğru bir ağrı şeklinde kendini gösterecektir. Damarın tıkanması ile kalp krizi başlar. Hastanın şikâyeti olmadan da kalp krizi geçirdiği olur.

Damar Tıkanıklığının Sebepleri

Yapılan araştırmalara göre kalp damar hastalıklarının sebepleri genlerden çok, çocuklukla orta yaş arasındaki geçen dönemde nasıl yaşandığı ile ilgilidir. Damar tıkanıklıkları hemen oluşan bir durum değildir. Çocukluk ve gençlik yıllarından itibaren fast food gıdaların tüketilmesi risk teşkil etmektedir. Obezite, şeker hastalığı, hipertansiyon ve sigara tüketimi kalp damar hastalıkları açısından risk oluşturmaktadır. Yağlı beslenme de kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır.

Damar Tıkanıklığının Tedavisi

Damar tıkanıklığında ilaç tedavisi ve stent kullanılır. Eğer ileri derecede damar tıkanıklığı varsa ameliyat gerekir. Tedavi yöntemi doktora göre değişkenlik gösterse de, temel bazı kurallar vardır. Bir damar tıkalı ise ilaç ya da stent tedavisi uygulanır. İki damar tıkanıklığında bazı doktorlar stent bazı doktorlar da by-pass ameliyatı tedavisi uygulamaktadır. Eğer üç damar tıkalıysa kesinlikle ameliyat yapılır.

kalp-damar-tikanikliginin-belirtisi-nedir-h1488885998-22e6cd.jpg

Damarlarda çok ciddi olmayan daralmalar tespit edilmişse, pıhtı çözücü ilaçlar, kolesterol düşürücü ve tansiyon dengeleyici ilaçlar kullanılır. Damarın tıkanıklığı önemli boyuttaysa, kasıktan girilerek tıkalı damarın içine kılavuz bir tel yardımıyla balon yerleştirilir ve bu şişirilerek daralan damar açılır. Darlaşma halen sürüyorsa, damar içine çelik stent yerleştirilir. Balon ve stent tedavisinin uygulanamadığı hastalara by-pass ameliyatı yapılır. Bu ameliyatta, kol veya bacaktan alınan damar ile tıkalı olan damarın yanından kan akışını sağlamak için yan yol oluşturulur.